Belvárosi télfények

Van az úgy, hogy nem tudsz a s… szobában ülni, bármilyen hideg is van.
Nem lehet azonban minden este Sóstón, vagy Bujtoson kikötni – dehogynem 🙂 -, néha a zsúfolt belváros is lehet cél. Főleg olyankor, amikor valóban rossz az idő, és ha kinézel valamit, nem kell megvárni, míg mindenki arrébb sétál, szóval nem zsúfolt.
Mobiltelefonnal a kézben meg kevesen gondolják, hogy éppen belvárosi a emlékeidet gyűjtögeted.
Szóval ezek is mobilos képek, mint az előző album, és ez a séta sem volt hosszabb 20 percnél.
A bagolyra hajazó fagyott karácsonyfára klikkelve nézheted meg a többi képet.
KLIKK


Háztáji

Bár a múlt évről maradt szabadságomon túl vagyok már, de azért munka közben sem árt pár perc levegőzés.
Szerencsére a környék még őrzi az igazi természet egy részét – szóval jó helyen vagyok 🙂 -, így egy ház körüli sétával is össze lehet hozni egy rövid természetfotós albumot.
Talán emlékszel még a múlt évi hasonló sétáimra. Most itt egy téli képsor.
A képre klikkelve láthatsz még pár csodát.
KLIKK


Délutáni napsütés

Múlt évi maradék szabadságom utolsó napján dél körülre vissza kellett térnem Nyíregyházára. Ezért is viszonylag rövid a tiszalöki album.
Délután azonban nem bírtam a lakásban maradni. Így jutottam el Harangodra csak úgy, fényképezni.
Itt is csend fogadott, csak a portás kutyája tudatta olykor, hogy figyelemmel kíséri mozgásomat.
Először a tábor körüli részen fényképezgettem, kilátó, faragott szobrok, száraz növényzet. 🙂
Sajnos a tó még mindig nagyrészt vízmentes, bevallom, nem készültem fel a sorsából. Addig van meg, hogy kitakarítás miatt lecsapolják, és majd visszatöltik vízzel. Utóbbi nem történt még meg, így az ottani fényképezés okafogyottá vált. (Szerk.: Itt találtam infót a munkálatokról.)
Megbeszéltem hát a portással, hogy a belső részen is fényképezhetek.
Békés, csendes sétálgatás lett belőle, igazán a fényviszonyok romlása, és a hőérzetem rosszabbodása vetett véget a kirándulásnak.
Mire végeztem a fotózással, a képen látható modellem, már dobozban volt.
Így múlik el a karácsony. 🙂
A fotóalbum képeit idén is az ittenire klikkelve nézegetheted.
KLIKK


Első világgá menés

…legalábbis 2022-ben. 🙂
Szabadságom utolsó napján fantasztikus napsütésre ébredtem. Nem is gondolkodtam sokat. A terv az volt, hogy viszonylag közeli célpont legyen, tehát kevés autózás, sok szabadban lét.
Eszembe jutott a Holt-Tisza Tiszalöknél. Gyermekkoromban sokat jártam itt, persze akkor még nem így nézett ki, mint most.
Kenyérgyári-holtágnak hívják, most találtam róla egy videót is, érdemes megnézni, linkeltem.
Nagyjából ezeket a helyeket jártam be én is, illetve lementem a kompig. Gyönyörű hely, órákig el lehet mászkálni. Vissza is térek majd még, mert nem mindenhova jutottam el.
Ahová azonban igen, ott fényképeztem. Az idei első fotóalbumomat az itteni képre klikkelve lapozgathatod.
KLIKK
Szerk.: Hozzáadtam még pár két héttel későbbi mobilos képet is az album végéhez.


Kilátósdi

Menjünk egy rövid kört kilátó ügyben, mielőtt megmutatom a múlt évi utolsó fotóalbumomat!

A Krúdy szállóhoz hasonlóan emblematikus építménye volt Sóstónak a Kilátó a strand bejáratával szemben. 2014 november végén készítettem az utolsó fotóalbumot a Kilátóról, ekkor már nagyon rossz állapotban volt.
Aztán augusztusra kiderült, hogy nem tervezik a megmentését, lerombolták. Mára nyoma sem maradt.
Tény, hogy ez az év volt az első, Sóstó arculatát jelentősen megváltoztató project. Ekkor “cserélték le” a csónakházat is, és ekkor tűnt el a fahíd a tó két része közül, véglegesen fallal elválasztva a tó két részét.
Olvasható – ki tudja, meddig – az első linken, hogy új kilátót ígértek a régi helyére. Ez addig jutott, hogy néhány fát kivágtak, majd az ötletet sikerült megvétóznia a közelbe költöző vállalkozónak, így a sóstói kilátó terve végleg kútba esett.
Persze van egy igen érdekes, és különleges – mondjuk – kilátó Sóstón, ez a Víztorony. Ide 2012-ben sikerült felmennem, azóta is hálás vagyok a lehetőségért. 200 forint volt a belépő, és nekem hatalmas élményt jelentett. A toronyban volt az Sóstó történeti kiállítás is.
Múlt évben e torony lábától a Zoo bejáratához költöztették a turisztikai irodát, így nem tudom, van-e még lehetőség a torony látogatására.
Persze időről időre felmerült a kilátó gondolata (akárcsak a kisvonaté). Volt egy – szerencsére hamvába holt – ötlet, hogy Bujtosra építenek egyet, aztán jó pár hónapja előkerült a belvárosi kilátó ötlete.
Megérkeztünk.
Karácsony előtt vált látogathatóvá a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház szemből bal oldali tornya, mint kilátó.
A hely napközben, ingyenesen látogatható. Próbáltam kivárni egy napfényes napot, és vissza is térek alkalomadtán. Amikor süt majd a nap, és már az óriáskerék sem lóg bele minden képbe. 🙂
Szóval a hosszú mese után a képre klikkelve szétnézhetsz a toronyban.
Ja, és van néhány link az írásban. 😉
KLIKK


Sóstó hóban

Ahogy ígértem, jön kis hóesés.
Úgy gondoltam, elkészítettem az évbúcsúztató Sóstó albumot napsütésben, ahogy kell. Aztán szenteste reggelén – de szép ez így 🙂 – kinézve az ablakon havat láttam.
A mostani összevisszaságban nincs sok idő gondolkodásra, így nyomban indultam Sóstóra. És valóban, alig kezdtem el fényképezni, már kezdett is esni az eső, vagymi. Szóval nem hó.
Így aztán viszonylag rövidre sikerült a havas sétám, és a fotóalbum is nagyjából egy tekercs film. 🙂
Klikkelj tehát az ittenire, és sétáljunk kicsit a hóban!
KLIKK


Ünneplő belváros

A havas Sóstó fotózásról – hopp, erről még nem meséltem – hazafelé tartva egyszer csak elállt az eső.
Úgy döntöttem, hogy ez jel, megcsinálom tehát mégis az ünnepi fényes albumot.
A belvárosban néhány ember téblábolt, az óriáskerék is levezető köreit rótta, és mire a közel fél órás fényképezkedéssel végeztem, fényei is kialudtak.
Így inkább olyan levegőzésféle lett, néhány emlékképpel.
Szerencsére találkoztam egy kedves ismerőssel, akivel ritkán van alkalmunk beszélgetni. Most ez amolyan karácsonyi ajándék volt. Aztán ki-ki indult dolgára.
Sötétedéstájt úgy alakult, hogy ismét a belvárosban találtam magam. Ekkor már sétáltak fényvadászok a téren. Olykor kicsit álldogálnom is kellett, hogy kivárjam az én időmet, és ne sétáljak bele romantikus pillanatokba.
Lett tehát egy másik része is a fényes albumnak, ami így felül is múlta várakozásomat, terveimet meg méginkább.
Így ezekkel az “Áldott Karácsonyt!”os képekkel kívánok Boldog Éjévet! 🙂
Ja, ha a képeket is látni szeretnéd, klikkelj az ittenire!
KLIKK


Sóstó napsütésben

Talán az idei utolsó napsütésben tettem egy sétát Sóstón, immár fényképezőgéppel.
Még mindig sokszor járok itt, és szinte minden év végén készítek egy albumot a sétámról.
Idén is így volt, sőt, lesz egy másik album is, mert pár nappal később esett a hó. 🙂
Most azonban sok napfény, és kis keserűség keveredik a hangulatba.
Gyorsan letudom a kesergést, hogy csak a szépre emlékezzünk.
A lakossági fórumon, ahol többek között a szökőkútról is szó volt, a fő érv az volt mellette, hogy több turistát csaljanak ide.
Szóstó szívében áll a Krúdy Vigadó valaha csodálatos, és még ma is látványos, emblematikus épülete, ami miatt komolyan van okunk szégyenkezni a látogatók előtt. Ennek a mostani beruházással sem lett gazdája, mint ahogy mintha a beruházásnak sem lenne.
A frissen épített részen a több hete beszakadt jókora gödör, és az igényesnek nem mondható új szökőkút “téliesítés” mondatja ezt velem.
Ami viszont tetszik, hogy új nyilvános wc-k épültek. Ezekre valóban nagy szükség volt, hiszen a vendéglátó helyek nem látták szívesen a szükség miatt betérő, nem fogyasztó vendégeket.
A parkolással azonban még ebben az időszakban sem sikerül megbirkózni, nem kis terhet róva ezzel a gyalogos forgalomra tervezett térre.
Néhány sétálóval és sok-sok kacsával is találkoztam a hűvös, de napfényes karácsony előtti délelőttön.
Klikkelj, és nézegesd a képeket, és jövök majd egy havas albummal is.
KLIKK


És kész!

Hosszabb ideje görgettem magam előtt a feladatot. Mikor volt kis időm csináltam, de most, az olykor dolgozós-szabadságolós-semmittevős időszak alkalmas volt arra, hogy a végére érjek.
Talán észre sem vetted, hogy a 2007-2008 év “más”, mint a többi. Mondjuk egyébként is más volt, ezért is maradt a végére. (Az 5-6-9-10 már rendben egy ideje.)
Ez egy nagyon régi örökség, egy hirtelen, váratlan, karácsonyi blogmenekítés eredménye volt.
Most azonban sikerült az összes blogbejegyzésemet beintegrálni ebbe a felületbe.
Ahogy most belenéztem, van még kis háttérmunka, amire jó lenne valami automatizmust kitalálni. Néhol a képtár link a nagyon régi, ingyenes tárhelyre mutat, illetve nem, mert az megszűnt, de a szöveg rész rendben van.
Ahogy írtam, a 2007-2008 maradt a végére, nem véletlenül. A talán legtöbb változást hozó időszak volt. Pozitív és negatív hozadékkal egyaránt.
Megszűnt a nyíregyházi munkahelyem, de keletkezett egy Vasutazás rovat a blogomban például. Ennek inkább az olvasók – már ha voltak – örülhettek inkább. 🙂 És ha már vonatoztam, a vasutasok elkezdtek sztrájkolni.
Ez időben történt az Nyíregyháza belvárosával, ami most sajnos Sóstóval történik.
Nyilván olvasgattam is a bejegyzéseket a copy-paste alatt, sajnos szinte minden félelmem valóra vált, kivéve a gömbszállót a tavon, de nem akarok ötleteket adni.
Ugyancsak ez az időszak hozta el a legjobb VIDOR éveket is, amikor a vonattól rohantam a koncertekre, és alig vártam a hétvégét, hogy világosban is lássak valamit.
A VIDOR ezidőtájt a Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja címet viselte. Nem is értem, erre a jelenlegiek miért nem büszkék? (De, értem.)
Ekkor járt itt Al Di Meola, a Trio Rosenberg az Acquaragia Drom, a Ba Cissoko, a Terem, Habib Koite, vagy a magyar zenei élet állócsillagai közül Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Muzsikás, de ekkor volt a Prímás találkozó is igazi, különleges produkciókkal, Both Miklóssal.
Rájuk ma is, tíz egynéhány év távlatából emlékszünk, de kik voltak mondjuk 3-4 éve a nagyszínpadosok?

Ja, 2007-ben volt egy nagy kedvenc utcakövés zenekar, az Antré. A Kőbányai Zenei Stúdió növendékei voltak, és eszméletlen jó zenét játszottak. Vajon mi lehet velük? Keresgéltem kicsit, de nem vagyok biztos, hogy megtaláltam az énekest. Ha nem ő az, akkor is jó zene van a linken. 😉 A nagymamája nagyon büszke volt az unokára, megérdemelten.
Na, ezzel be is fejezem a dicsekvést, hagytam hallgatnivalót a linkeken. 😉
A kép természetesen az Antré, és ha tudsz valamit a tagokról, érdeklődéssel várom.


Motoros Mikulások

Tizenharmadik alkalommal indultak el a Nyír1 Bikers Motoros Alapítvány tagjai, hogy mosolyt csaljanak számos gyerek arcára.
Idén is a Nyírplaza parkolójában gyülekeztek, innen indult a felvonulás, innen indultak a kórház gyermekosztályárak, ahová idén is so ajándékot vittek.
Fotóalbumom a gyülekezés közben készült. Klikkelj a képre!
KLIKK


Kerülőút

Emlékszel még a sütis, kávés képre? No, a mai képes beszámolóm arról a napról szól.
Igen, több, mint két hete volt, de most jutott eszembe, hogy még nem mutattam meg.
Szóval október vége, szombat. Kisvárdára indultunk, nagybátyámat látogattuk meg utolsó földi lakhelyén. Nem volt nagy forgalom, és ott sem találkoztunk túl sok emberrel. Meg valahogy ezután nem sok kedve van az embernek hazamenni a bezártságba.
Ezért úgy döntöttünk, visszafelé nem a gyors négyest választjuk, hanem kerülünk kicsit. Gondoltam, jó lesz nézelődni, agyat mosni a napsütésben. Nos, ehhez az utasoldalon kellett volna ülni. Ne menj arra olyan járművel, amit még használni akarsz.
Persze azért szép lassan megérkeztünk Sárospatakra, ahol szerencsére alig voltak, így körbe sétálhattuk a várat.
Erről szól a fotóalbum, amit a képre klikkelve nézhetsz meg. És ezután, hazafelé jött a már említett süti Kriszta Kávézójában. 🙂
KLIKK


Talán

Ha a múltkor a Rövidke címet adtam az ajánlómnak, nem is tudom, mi lenne jó a maihoz.
Azt hiszem, lassan megint eljön az idő, mikor nem sok értelme lesz megírnom, milyen események lesznek hétvégén. Már most is gondolkodtam rajta, de csak úgy szó nélkül nem akartam abbahagyni. Meg azért történik még ez-az, még ha ez nálam egyre inkább a “jólenne” kategória marad is.
Tegnap reggel az egyik üzletben kérdezte meg az eladó, hogy nincs nálam fényképezőgép? Nem vagyunk ismerősök még a Facebook-on sem, de gondolom, elég megjegyezhető vagyok. Beszélgettünk kicsit. Azt azonban mégsem írhatom, hogy menj boltba hétvégén! 🙂
Van persze még néhány rendezvény, így hozzá is kezdek a nyafogás helyett.

FRISSÍTÉS. Sajnos betegség miatt elmarad ma este héttől a Voice&Guitar muzsika Micheller Myrtill és Pintér Tibor előadásában a Henye Borbár és Vendégházban.

Vannak még szabadtéri rendezvények, ilyen a Sóstói Múzeumfalu szombati Márton-napi vigasságok rendezvénye is. Avagy a libákat megeszik, ugye? 🙂

Talán az idei utolsó gumifüstölési lehetőség idén a METAL RACE II. KÖRVERSENY a RabócsiRingen, Máriapócson. Ez már vasárnapi esemény.
Itt biztosan nem lesz baj a driftelés.

Jövő szerdán Markó Ádám Dobkurzusát láthatod Nyíregyházán, a Club Hollywood-ban.
Én nagyon élvezem ezeket az előadásokat úgy is, hogy valójában semmilyen hangszer megszólaltatásához nincs közöm. Hidd el, mindenkinek jobb így. 🙂
Kapunyitás este hatkor.

Befejezésül pedig ismét Keresztúri esték.
Egy hét múlva este héttől Csernák Tibor Máté Péter emlékestjét láthatod a Henye Borbár és Vendégházban, Bodrogkeresztúron Szabó Attila és Orémusz Maja közreműködésével.


Robinson kupa

Szombaton rendezték meg a Robinson dombon a XVIII. Robinson kupát. Az esemény tisztelgés volt Karl Kühnle emlékének.
Karcsi bácsival – ahogy Nyíregyházán ismerték – szinte minden városi eseményen találkoztunk. Ha csak bringával ment el mellettem is volt egy üdvözlő szava, intése. Ezzel a montázzsal emlékezek találkozásainkra…

A szombati versenyt remek napsütéses idő fogadta. Több kategóriában, több korosztályban is indultak versenyzők a dimbes-dombos pályán. Közel két órát töltöttem a versenyen fényképezőgéppel a kezemben.
A kép, amit itt kiválasztottam, és amire klikkelve a fotóalbumhoz juthatsz egy igazi sportembert ábrázol. A srác minden erejét összeszedve nyomta a versenyt. Itt éppen megáll kicsit a dombtetőn, majd újra elindul. Példás volt a nézők biztatása is.
Én a közönség szavazatomat neki adtam volna, ha van ilyen kategória.
Elismerésem neki, és persze minden versenyzőnek, hiszen nem volt egyszerű a pálya.
Nézzük hát a képeket!
KLIKK


Teremestek

Bizony, bizony. Mostani ajánlómban nem lesz már kültéri esemény. Persze azért lehet kicsit világgá menni, csak úgy.

Lassan hagyományosan a Keresztúri estékkel kezdek.
Ma este héttől Renáta&Kónyai Tibor feat. Gyárfás István zenél Bodrogkeresztúron, a Henye Borbár és Vendégházban.
Zongora, gitár, ének, örökzöldek, swing, portugál és Bossa Nova dallamok.
Regisztrálj!

Reneszánsz Halloween lesz pénteken a DEMKI Ifjúsági Házban, Debrecenben.
Az este hétkor kezdődő esemény fő csábítója a Bordó Sárkány. Nem is mondok többet. 🙂

Nyíregyházán, a Labor Café-ban a Szüret Utcza tart adománygyűjtő koncertet péntek este fél kilenctől.

Szombaton napközben Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban Honfoglaló családi napot tartanak.

Este kilenctől Debrecenben, az Incognito Club-ban a Chico Manada koncertje vár.
Vendég Vígh Évi. De jó lenne újra találkozni!

Jövő szerdán Debrecenben, a STAY Beer Bar-ban találkozhatsz a BLUES from HELL zenekarral. Vendég: Hadházi László – gitár.
A koncert este kilenckor kezdődik.

Végül – ugyancsak hagyományosan – zárjunk a Keresztúri Esték eseményével.
Jövő csütörtökön este héttől Voice&Guitar – Micheller Myrtill és Pintér Tibor műsora a Henye Borbár és Vendégházban.

Ja, és hogy kicsit még előrébb szaladjunk.
Nem kis nyíregyházi siker volt a nyáron Csernák Tibort Máté Péter emlékestje.
Nos, a műsort november 18-án láthatod a Henyén, természetesen Szabó Attila és Orémusz Maja közreműködésével.