TOP TV 1/2

Ígértem klip félremagyarázós történetet pár napja a közösségi oldalamon. Íme.
A “múltat végképp eltörölni” fedőnevű papírdarálásom közben meglepő dologra akadtam.
1995-öt írunk. Március körül elindul Magyarország első műholdas zenei csatornája, a TOP TV. Meglehetősen idealista tervekkel, de igen jó tartalommal, amit azóta sem sikerült senkinek megismételni.
Ez a betárcsázós, modemes internet korszaka volt. Sokaknak ez ma már semmit nem mond, tehát röviden: szerencsésebbek hozzájuthattak vezetékes telefon vonalhoz, amire egy modemet kötve eldönthetted, hogy internetezel, vagy telefonálhat bárki a családból.
Az egyetlen telefontársaság, hogy megossza a hálózat terhelését, éjszakai kedvezményt biztosított ha jól emlékszem, este tíztől. Havonta tételes kimutatást is küldtek a számlához, amelyek A3-as leporellók voltak.
(Mikor nálunk is “lett telefon” levelező programként én a DPG-t (DrótPostaGalamb) használtam, de ez egy másik történet. Ebből az időből származó telefonszámlákat daráltam több órán át az utóbbi napokban. 🙂 Talán majd erről is mesélek egyszer.)
Az emberek közötti kapcsolattartás ebben az időben leginkább a személyes látogatás, távolabbra pedig a postai levél volt.

E rövid bevezető után visszatérve a TOP TV-hez már érthető, miért vannak meg ezek a klip magyarázatok papír alapon.
Szóval zenecsatorna. Betelefonálós, vagy levelezős, kinek mire volt lehetősége, de élő kapcsolattartás mindenképpen. Ez volt a jó benne.
A csatorna a nap 24 órájában sugárzott, ami azért ebben az időben műholdas csatornáknál nem volt természetes. Talán ez is közrejátszott, hogy alig egy évig működhettek.
Tematikus műsoraik voltak, élőben, súgógép nélkül, padlás stúdióból, bluebox nélkül.
Gyorsan felsorolom a műsorokat, amik nagyjából el is árulják a témájukat. a’la Carte, Top 44 (Apukám világa), Bu-rock, Dee Zone, Greatest Hits, Hapták, Izé, Jazz Óra, Maradék, Old Top, RAPadt-Sarok, Sztárszáj, Daráló.
Szerintem kitalálod, melyeken lógtam. 🙂 Ja, és a műsorvezetők, akik közül egyetlen egy volt, akinek a műsorát az első tíz perc után otthagytam, és utána soha nem néztem többet. Egyébként ő volt az egyetlen, aki a megszűnés után átment a következő zenei csatornához, a Z+-hoz. Még egy mondat ide. A TOP TV az Eagles Hotel California című dalával indult, a Z+ pedig Ákos Ilyenek voltunkjával indult.
Tehát Balázsy Panna, Császár Előd, Csiszár Jenő, Palotás Petra, Pánczél Gábor, Rákay Kálmán (Philip), Szulák Andrea, Zana Zoltán, Bodrogi András (KID) Szabó Tamás, Nagy Gergely, ja, és Buza Sándor. (A forrás nagyjából Wikipédia, kiegészítve az emlékeimmel, ez volt a “ja” az előző mondatban. Legnagyobb kedvencem Balázsy Panna és Buza Sándor volt.)
Hú, most nézem, mennyit beszéltem. Gyorsan átírom a címet, és a következő részben tényleg a félremagyarázás lesz. 🙂