Gasztrotúra Nyires faluban

Viszonylag korán érkeztünka Sóstói Múzeumfaluba szombat délelőtt, de a középkori faluban már égtek a tüzek, és folyt a serénykedés, hogy mire a vendégek megérkeznek megkóstolhassák a középkori recept szerint készült ételeket.
Főtt a köles, ami a köret volt a szomszédban készülő birkahúshoz, vagy a nyárson, roston sült halhoz. A malacok is fogukkal kapaszkodtak a nyársba, és mosolyogva tűrték, hogy sörbe mártott szalonnával dörzsölgessék őket.
De a halak mellett ártány hús, gomba, és gyümölcsök is kerültek más nyársakra, de füstölt húsos, fokhagymás kölest is lehetett választani az aszalt és friss gyümölcsök mellett, előtt.
Azt nem tudom, a vitézek mit főztek, mert igen harciasak voltak, én pedig már jóllaktam, nem erőltettem a receptszerzést. 🙂
Bármit is készítettek, megérdemelten fogyaszthatták el a századmagával sütő napon vívott csaták után.
Dél körül már jólesett behúzódni a falu házaiba, vagy az időközben felállított jurtába.
A korábbi évek hagyományos gasztronómiai fesztiválját, a Kóstolja meg…-et felváltó rendezvény időutazás volt a múltba, és talán iránymutatás a jövőbe.
Rajzkészségem szinte a nullával egyenlő, így becsempésztem egy fényképezőgépet a középkorba. Remélem, nem okoztam vele idő paradoxont. 🙂
A képek mindenesetre felkerültek a tárhelyemre, és az előbb még láthatók voltak. Klikkelj gyorsan az itt lévőre, ki tudja… 😀
KLIKK

One Reply to “Gasztrotúra Nyires faluban”

Comments are closed for this post.