Vége van

Hamar eltelt ez a pár nap. Mozgalmas volt több okból is, de ismét egy jó nyárvégi feltöltődést hozott, még ha most inkább csak kisebb fáradtságot érzek is.
A VIDOR Fesztivál szabadtéri programja tegnap két nagyszínpados produkcióval búcsúzott. Igazán csak erről tudok most írni, mert a délutáni – látatlanban hangulatosabb – programok tegnap is kimaradtak.
Bíró Eszter 2007-ben volt a VIDOR vendége. Akkor a Budapest Klezmer Band-del hagyományos zsidó zenét szólaltattak meg. Illetve reszkettek a színpadon az esernyő alatt álldogáló nézők előtt.

Idén egy másik formációval, inkább világzenei műsorral érkezett. (Világzenének hívom azt, amit nem tudok igazán hova tenni. ;))
Eszter énekhangja most is csodálatos, de ez a műsor most nem nagyon fogott meg.

A VIDOR záró koncertjére igen sokan érkeztek. Hét közben többször elgondolkodtam, valóban ennyi zeneszerető ember él-e szép városunkban. Arra jutottam, hogy a VIDOR nem csak erről szól. Még a szabadtéri programok sem.
Ilyenkor kicsit felpörög a város, és olyan arcát mutatja, amilyennek mindig is kéne lennie. Ez a gondolatmenet megér majd egy külön írást, most nem kerülgetem tovább, leírom, miért nem tetszett a Deep Forest, miért hagytam ott pár perc után.

Ha emlékszel, a korai VIDOR beharangozóban leírtam ellenérzéseimet a formációval kapcsolatban. Nos, most az “élő” koncert alatt ez az érzésem megerősödött. Sem zeneileg, sem színpadképileg nem tudott megfogni a produkció.
Összességében a VIDORról azt mondanám, 3-4 nagyszínpadi produkciótól eltekintve idén is inkább a délutáni események jelentették nekem a fesztivált. Akár koncertekről, akár egyéb produkciókról legyen szó.
És itt jön az esemény tanulsága. Ha ez így van, lehetne gyakrabban is ilyen hangulatot teremteni. Nem kell nagyszínpad, nem kell hatalmas költségvetés.
Az üzletháznál hétvégén felállított kisebb színpadra számos helyi, vagy közeli produkciót el lehet csábítani, mint ahogy volt is erre remek példa pár nappal a VIDOR előtt.
És akkor Nyíregyháza lehetne a vidámság és a derű fővárosa. Nem csak egy hétig évente.