Vízjel

Második virtuális életemben tegnap kis véleménycsere alakult ki arról, jó-e az, ha egy fotón vízjel, címkézés van. Kell-e, szabad-e, és egyáltalán milyen indíttatásból vetemedik valaki arra, hogy vízjelezze a képét?
Az ottani felvetésre viszonylag hirtelen, és viszonylag röviden reagáltam, de azóta is foglalkoztatott a dolog, így itt kicsit bővebben írok róla.
Természetesen nem hozom ide az ottani beszélgetést, nem is linkelem, csak továbbgondolom kicsit.
Először helyreteszem a világaimat, az életeimet, hogy követhetőbb legyen az ugrálásom köztük 🙂
Van a mindennapi, a valós életem, a felkelek, munkába megyek, hazajövök, alszom kör. Nyilván ennél azért kicsit bővebb 🙂
Van az első virtuális életem, amit itt most kb. hét évre visszamenőleg követhetsz, és néhányan vannak, akik ennél messzebbre is mehetnek 🙂 Ez a képeskönyvem.
A második virtuális életem pedig a facebookon zajlik. Ez jellegéből következően olyan gyorshírszerű.
Nyilván ezek között jókora átfedések vannak, de míg a valós életemben én vagyok a fontos, a virtuálisakban nem igazán, inkább az, amit ott megjelenítek.
A valós életem a szakmám, a munkám körül zajlik, amit szeretek (nyilván hozzájön a magánélet), a virtuális életem pedig a hobbim körül, amit ugyancsak szeretek, de máshogy.
A máshogy nagyjából azt jelenti, hogy nagyobb a szabadságom benne, és nem függ másoktól (vagy csak kevéssé).
Ez úgy nagyjából ad egy egyensúlyt az életemben.
Szerencsés vagyok, hogy megtehetem, hogy legyen virtuális életem is, de nem tudom, meddig tart ez a fajta szerencsém.
Ezért próbálok kis hátországot is kiépíteni, hogy ha netán egyszer kevés lenne az életemhez az, amit évek óta a szakmámban letettem az asztalra, máshol, másnak tudjak mást is mutatni.
Nem szeretném, ha ez bekövetkezne, mert kezelhetetlen törés lenne, de látok rá esélyt.
Ezért kezdtem el egy ideje visszamenőlegesen is címkézni a képeimet, hogy akár egy keresésnél is jelenjen meg a hivatkozás.
Ki tudja, egyszer hátha fontos lesz…
Volt olyan, hogy megláttam a képemet, levágva az aljáról a jelölést. Írtam egy rövid levelet, hogy ha szeretné, elküldöm vízjel nélkül inkább. Erre bejelölt Facebookon. Néha fölösleges bármit mondani 🙂
Szeretném, ha ezután sem kellene elfogadnom, kapnom, kérnem ellenszolgáltatást azért, amit virtuális életemben teszek.
És szeretném, ha ezt az elvemet sosem kellene feladnom.