Egy másik út

Kicsit kavarogtak a gondolataim, mikor hozzákészültem az íráshoz.
CD játszóba a lemez, had pörögjön, miközben írok róla. Blog adminisztrációs felület. Zenekar lapjának megnyitása, és már kezdeném is az írást, mikor valami furcsa dolog történik.
Szól ugye az új lemez, de mintha nem úgy szólna, mint korábban. Kis csend, és megvan a titok magyarázata. Zenélős honlap. A nyitólapon kapásból átléptem, belül viszont bármit csinálok, zenél. Ez gáz. Nem adom fel, hogy én diktáljak 🙂 Ja, ha másik menüpontot választok, abbahagyja a zenét. Kiderül, hogy IE alatt látszik a lejátszó is, és akár meg is állíthatom. Nem teszem, mert ez a zene jó. A régi zenék, szerintem az új énekessel, valami egyvelegféle.
De lássuk most inkább az új lemezt, bár elöljáróban elmondhatom kétszeri meghallgatás után is, hogy ez a zene nem ehhez a névhez méltó. És akkor mostmár megmondom kiről, és miről beszélek.
A Rockinform egyik melléklete az újjáéledt Dinamit új lemeze.
Nézzük először a zenekart.
Nem mesélem el a történetüket, elolvashatod az imént linkelt lapjukon, de megemlítem a mostani tagokat, hogy lásd majd később, miért kesergek.
Szűcs Antal Gábor gitár, Zselencz László basszus, Németh Gábor dob, Kálmán György ének, és Papp Gyula billentyűs hangszerek.
Persze ez a mostani felállás, eredetileg Németh Lojzi bőgőzött, és Vikidál Gyula énekelt. Sajnos Gyula énekhangja megfakult az idők során, így igazán nem bántam, hogy más az énekes, Zsöci pedig jól elvan a basszussal 😉
Hogy miért tettem a lista végére Papp Gyulát? Merthogy szándékos volt. Megint a Hammond orgona. A Skorpióban és a Miniben eszméletlen jó dolgokat csinált, ja, és a Dinamitban is hörgött olykor a Hammond. Most sajnos nem igazán, és ez az egyik oka, hogy lehúzom a mostani albumot. Nem rossz a zene, de nem Dinamit, ezektől a nevektől többet vártam. Nem akarom lebecsülni a munkájukat, de ezt a zenét ennek a profi csapatnak elsőre fel kellett tudni játszani. És ez baj.
No, akkor most lenyomom a zenét a honlapon, és indul az új album.
Mire jó? Kérdezi mindjárt az első dal. Semmi különös, sima slágerzene, kommersz hangszereléssel, profik által eljátszva.
Játszd, ahogy akarod! Ösztönöz a címadó dal. Nagyrészt gitár-szinti felelgetős, és hegedűhangszerű vezérmutívum.
Egy álom. Ez már a harmadik dal címe, ami bizonyára siker lesz motorostalálkozókon, de szerintem vinni kell mellé majd pár régi Dinamit nótát.
A Hűvös az éjszakák volt az első olyan dal, mikor komolyan ki akartam venni a CD-t, hogy megbizonyosodjak, ez tényleg a Dinamit. Léptetem gyorsan.
A következő dal címét szinte megfogadom, de ha elkezdtem, már végigcsinálom.
A Megszököm egy gyenge P. Mobil utánzat. Azt hiszem, Lóri ezzel még a mostani helyzetben sem indulna el koncertezni. Mondom ezt úgy, hogy talán ebben vannak a legjobb gitárfutamok.
A Tűzkatonák az, amire azt mondom, jó helyen van az albumon.
Mivel a Vámpírok alkonya is végigmegy léptetés nélkül, megnézem a borítót. Az utóbbi két dalt Szigeti Edit és Zsöci jegyzi.
Azt hiszem, a kedvenc dalom a Miért hiszed azt, mert jópofa. Az ének fog meg igazán, ez sem Dinamit, de jól hangzik.
És végre meghallom a Hammondot, ahogy annak szólnia kell. Vagy 10 másodperc, aztán már sajnos csak a háttérből adja az alapot, de legalább bevitték a stúdióba. Ez az Űzd el. Itt az énekesnek is van kis korai vikidálos hangja. Mégis inkább ez a kedvencem, mert a végefelé is van Hammond 😉
Ez az album Egy másik út, ahogy a záró kesergő címe is mondja. Köze nincs a valaha volt Dinamithoz, még ha ennek a dalnak van is némi dinamitos hangzása.
Nagy csalódás, sokkal többet vártam ezektől a zenészektől, akik 1981-ben már ezt és ezt tudták.