A példa

Olvasom az írást Nyíregyháza lapján. Mélygarázs építését tervezi az önkormányzat.
Az ötlet jó, mert a belváros lezárásával rengeteg parkoló szűnt meg. Illetve azok is csak elvileg, mert az építési területként – talán ok nélkül – kijelölt területen rengeteg autó parkol nap mint nap. Bizonyára engedéllyel, mert a könyvtár mellett hónapok óta őrkunyhó van…
Szóval az ötlet jó, mint mondtam. Ismét a megvalósítás az, ami – hogy finoman fogalmazzak – kívánnivalót hagy maga után. Láthattuk ugye a kiskörút nyomvonalának elfuserálását egy magánérdek miatt. Ha ez már így alkult, lehetne kicsit köszörülni a csorbán.
Sajnos azonban – mint oly sokszor mostanában – most is azt érzem, mintha az egyetlen igazi cél az öreg fák kiírtása lenne, bárhol is legyenek azok.
Sorolom: Hunyadi út – Bocskai út kereszteződése, mert nem tud befordulni a busz. (Megjegyzem a fa akkor is ott állt, mikor az kereszteződést vakon tervezték.)
Spar áruház oldalában, az Obi áruház építése miatt sunyi módon, bérfavágókkal.
Ungvár sétány, a Jósaváros kövezése okán, állítólag véletlenül.
Tőke utcai bölcsőde udvarán, mert árnyékot vetett a gyermekekre. A szülők azóta ernyőket hordanak az intézménybe, hogy ne kapjanak napszúrást a picik. (Megjegyzem ezek az ágak ma is ott száradnak az udvaron.)
Hirtelen ennyi jutott eszembe a közelmúlt eseményeiből.
Nézzük akkor, hol lehetett volna kisebb kárt okozni az építkezéssel? Köszörülhetnék a csorbát azzal, hogy nem a belváros immár szinte egyetlen parkját, öreg fáit dúlják fel, hanem az amúgy is pusztaként működő, a kiskörút elfuserált nyomvonala kapcsán parlagon maradt terület alatt helyezik el az autókat.
Tudom, próbálták pályáztatni, de a vállalkozónak jobban tetszett a park . (Szerintem a városlakóknak is jobban tetszik.)
Nincs messzebb a belvárostól, mint a park, és ráadásul az a terület olyan ronda maradt, hogy valamit úgyis kezdeni kellene vele, nehogy a maradék, véletlenül odatévedt turista is sírva fusson el a városból.
Vagy a másik nem kevésbé ronda belvárosi terület a Síp utca – Egyház utca közötti évek (talán évtizedek) óta pusztaként üzemelő terület. Hátha a mélygarázs tetejébe lehetne fákat ültetni.
És hogy honnan a cím?
Amikor a Nagy Gödör építkezés terveit láttam, azt mondtam, ez nagyon ismerős. Aztán – ahogy fotóarchívumomban nézelődtem -, meglett a megoldás.
Miskolcon láttam szinte ugyanilyet, mikor a Kocsonya-fesztiválon fényképezgettem.

Most pedig a fent linkelt írásban miskolci nézelődésre hív az önkormányzat. Igaz, most a mélygarázs építése kapcsán.
Remélem, városunkból nem lesz Miskolcklón. Szürke városból van már elég.
Nyíregyházának volt egy arculata. Annak már nagyobbrészt reszeltek, de lehetne új. Ehhez viszont szerintem nem az itt-ott elszórt kisebb-nagyobb betonkockákon át vezet az út.