Szebb dolgok

Ha Debrecenben, a pályaudvaron járok, szinte mindig szakítok időt a váróban lévő két könyvárus kínálatának megszemlélésére. Nehezen mondok le arról, hogy könyvet vásároljak, itt pedig mindig akad valami érdekes, és az árak is megfizethetők.
Emlékszem, valaha Nyíregyházán is lehetett az utcán több helyen könyvet vásárolni. Valamiért már csak a Kelet? (fene tudja, így hívják-e ma éppen) áruháznál van egy árus, meg néha a sétálóban pakolnak ki.
De térjünk vissza Debrecenbe. Egyik ilyen nézelődésemkor egy érdekesnek látszó könyvet pillantottam meg. Nézegettem kicsit távolról. Aztán csak a kezembe vettem.
Belelapoztam, majd – gondolom – érdekes arcot vágva tettem vissza az asztalra. Az eladó persze figyelt. Azért van ott, még ha ez manapság furcsán is hangzik.
Szép könyv, ugye? Vigye el, nem bánja meg! – mondta.
Tetszik, igen, – mondtam – csak úgy gondolom, most nem tudok ennyit könyvre költeni.
Megmondom az árát, meg fog lepődni, és szerintem nem hagyja itt. – válaszolt.
Kis szünetet tartott, majd kibökte: Ezerötszáz forint.
Elhoztam.
Azóta nem nagyon volt időm beleolvasni, néhány társával hevert az asztalomon.
Ma végre rákerült a sor. Igaz, csak futó találkozásra volt időm ma is, de már bele is olvastam az első pár oldalba. Mindjárt az impresszumban érdekes dolgot fedeztem fel: Printed in China.
Nyomban megnéztem az Ő és Ű betűket. Ez ugyanis manapság sajnos a magyar nyomdáknak
is gondot szokott okozni. Nos, a legnagyobb rosszindulattal sem tudtam belekötni a könyv megjelenésébe. Szép munka szerkesztésileg, érdekes tartalmilag, és megjelenésében is szemrevaló.
Jó szívvel ajánlom hát annak, akit érdekel a téma, a kisújszállási Pannon-Literatúra Kft. gondozásában megjelent könyvet, Daniel Lezano: Fotós biblia című kiadványát.

A képnek persze semmi köze a könyvhöz, úgy két és fél éve készült a Fertő tó partján, megkeresheted a képtárban.
Gondoltam jólesik kis téli tájat nézegetni 😉