Séta a Nagy Gödör partján

Keddre maradt a belváros-bejárásom.
A térkép gondos tanulmányozása után célirányosan alakítottam ki az útvonalamat.
A Kossuth térről indultam, ami ugye már hadmű… jajj, bocs, munkaövezet. Nagy lótást-futást nem tapasztaltam, de lépten-nyomon valamiféle kísérleti fúrások eredményére bukkantam.

Úgy tíz körüli felszedettkő-gödör volt található a tér déli részén, és persze a tábla, amely jelzi, ez már nem annyira sétálóutca. Munkaterület.
Igaz, munkával csak a templom előtti téren találkoztam, visszafelé. Szorgos kezek a parkot gyomlálták. Tényleg! Nem köveztek, gyomláltak.
Méghogy nem történik jó a belvárosban!
Továbbmenve a Béke ház sarkánál tervezett gyalogút-lezárás volt az úti célom. Meglepő módon – bár a tábla arra figyelmeztetett, hogy az átmenő fogalom lezárva -, mégis sikeresen átjutottam.
Bevallom, nem is nagyon értettem, mi értelme lenne olyan zsákjárdák gyártásának, melyek csak azért nem érhetnek össze, mert valaki a közepére tesz egy kerítést…
Szerencsére – ahogy láttam – győzött a józan ész. Akadálytalanul sétálhattam a Krúdy udvarig, csak néhány út közepén száguldozó autóra kellett figyelnem. (Erre majd visszatérek.)
Áthaladva a kis sikátoron piroscédulázós közteresekbe futottam.
Megállni tilos táblánál felejtett autókat díszítettek, teljes joggal. Nem is értem, miért a tilosban parkoló autósoknak kell meghatározni a város közlekedését?
Olvastam ugyanis, hogy azért kellett egyirányúsitani a Deák Ferenc utcát, mert nem tudtak mit kezdeni a tilosban parkoló autókkal.
Érdekes indok…
De térjünk vissza a sétához!
Felmásztam a művház lépcsőjére mindkét oldalon, és szemügyre vettem a gödörbe zárt embereket.
Nagy a nyüzsgés odalenn, remélem, sikerül a tervezett idő előtt végezniük.
Még mindig jobb egy randa üzletház – ez ellen már úgysem lehet mit tenni – mint a sártenger a fel-alá szaladgáló útkaparó autóval.
Itt nem fényképeztem, kicsit unom már ezeket a negatív képeket.
Azt hiszem, ha tudok, kimegyek majd Sóstóra kicsit töltődni 🙂
A kör zárásaként visszatértem a Kossuth térre.

Itt láttam azt a komoly biztonsági védőkkel ellátott sorompót, amelynek a korábban említett száguldozó bejutását lehetett volna lehetősége megakadályozni. Persze biztosan engedélye volt a behajtásra. Aztán – mintegy ellenpontként – itt láttam a kapálgató kertészeket is. Mondjuk, hogy ez a kép maradt meg bennem 🙂
Szerk. A próbafúrásokról később kiderült, a kiemelt kövek helyét beton tölti ki, és szemetes tartó állványokat rögzítenek majd hozzá. Mondom én, hogy apró jók is történnek. 🙂