Útkaparó

Ismét gödrözök kicsit 🙂
A cím a még mindig friss emlékként élő Indul a bakterház-ból ugrott be, mikor szembetaláltam magam ezzel a szerkezettel:

Szembe, mert valamilyen oknál fogva csak forgalommal szemben tud takarítani.
Városi legendák terjednek az eszköz hatékonyságáról, már ami a szembejövők megdobálását illeti. Mint látszik, az útkaparás hagyományos tisztító funkciója azonban nem az erőssége.

…de lássuk a történetet!
A Nagy Gödör építkezés jellegéből adódóan tetemes mennyiségű föld eltávolításával jár, melyet a képen látható jókora autók serege hordoz el valahová.

Ennek nyilván ez a rendje, a hely adott, onnan csak ily módon lehet elvinni. (Azt, hogy az egész építkezésnek mennyi értelmét látom, elmondtam már párszor.)
Tehát jön a teherautó a sáros építési területről, és hozza a sarat. A rakfelületén, és a kerekén. A kerekéről viszonylag hamar elhagyja, a platóról azonban egész úton szórja.
Ez a Dózsa György úti, és a Hunyadi úti kereszteződésben különösen látványos, és nem kevésbé veszélyes. Útvonala remekül követhető a felszórások alapján.
Hiába, mint tudjuk, “hitből, homokból”… és a homok még megvan.

Jön tehát az útkaparó, szemben a forgalommal. A forgalom pedig menekül. Oldalra. És ekkor jön a meglepetés. Valami kopog. Bizony, ez a remek szerkezet nem annyira gyűjti, mint inkább dobálja a sarat… meg amit az úton talál. Eddig csak hallottam róla, tegnap azonban “volt szerencsém” rosszkor rossz helyen lenni.
Az álló kocsisorban lámpára várakozva átélni a kövezést.
Csak ülsz tehetetlenül az autóban, és hallod, ahogy kopog az anyag az autón.
Tudom. Miért mászkálok arra?