Ajánlás és egyebek

Szerk. 08.24. 09:55 : Vannak változások a VIDOR utcakövés időpontokban. A linkelt event-ekben az előadók a valós időpontot állítják be.

A mai programajánlóm kicsit más lesz, mint szokott, hiszen holnap kezdődik a VIDOR…

Tegnap elbúcsúzott a Zene Sóstón koncertsorozat, amely a helyi zenészeknek biztosított bemutatkozási lehetőséget. Hamar elmúlt ez a pár hét, és látva a nézőszámot azt mondom, jövőre kezdődhetne korábban és tarthatna tovább. Mármint naptárilag. Elég sok koncerten ott voltam, olykor hirdetőoszlopként is. 🙂 A kérdésekből, beszélgetésekből tudom, sokan már név szerint is ismerve az előadókat városi rendezvényeken is visszatérnének hozzájuk. Legyen meg a lehetőségük!
A rendezvény záró előadása a Tüneth együttesé volt. Csak egy kép most róluk, és jöjjenek a hétvége, hét eleje programjai.

Ajánló szakasz.
Ma este különleges találkozásoknak lehetsz részese a Nyíri Fészek Kisvendéglőben, ha sikerült helyet foglalnod. Este héttől a Mi muzsikus lelkek című esemény hozza vissza kicsit a 40-50 évvel ezelőtti vendéglátóhelyek hangulatát. Beszélgetések, muzsikálások, találkozások. Hatalmas az érdeklődés, de ez nem is csoda. Ennek a korosztálynak rengeteg emléke van azokból az időkből, mikor még létezett a zenés felár.

Kicsit kitekintve a megye távolabbi részére ma kezdődik és szombat este ér véget Mátészalkán a Fényes Napok. Hogy már most szóba hozzam a VIDOR-t, számos olyan fellépő lesz a rendezvényen, akik korábbi években a nyíregyházi rendezvényt színesítették, és most is szívesen látnám itt őket. Had emeljem ki itt a Zubolyt, mert felejthetetlenek voltak 2010-ben.
Ja, ha esetleg a VIDOR megnyitó előtt lemaradnál a Kelet Brass Band-ről, utoléred őket Mátészalkán.

Szóval Kelet Brass Band -VIDOR. Péntek délután ők készítik elő a terepet a megnyitóhoz. Fél hattól a Kossuth téren játszanak majd, utána megnyitó. Biztos lehetsz benne, hogy felpörgetik a hangulatot.

A péntek esti VIDOR hangulatfelmérés után minden bizonnyal a Szmog Pub-ban kötök majd ki, ugyanis a Realmen játszik majd a szórakozóhelyen. Jó kis blues zene.

Szombaton érdemes kilátogatni a Rabócsiringre, ahol a Szabolcsi Tuning és Retro Jármű Kiállítás mellett számos egyéb látványos esemény vár egész nap.

A VIDOR számomra a szombati délutánnal indul el igazán, amikor is talán megérkeznek pantomimesek, esetleg bohócok, és elkezdődnek az utcakövés koncertek. Had soroljam idén ide a VIDOR kertet is, mert az évek alatt az “utcakövés” nálam minőségi jelző lett, és úgy tűnik, idén a kert is csatlakozik a különleges délutáni koncertek helyszíneihez.
Elöljáróban annyit, hogy folyamatosan kerülnek fel a “kisebb” programok is a hivatalos program oldalra, így igyekszem megtalálni a helyes infókat, és itt jobbára a fellépőkre hagyatkozom, mert végülis akkor van koncert, ha ők ott vannak. 🙂
Tehát a program szerint délután négytől játszik az Art amíg tart a VIDOR kertben. Semmiképpen nem hagynám ki a fellépők, és a múlt évi előadás ismeretében. Tart amíg tart. 🙂 A program szerint 18:30-ig, amit kétkedve fogadok, de bár úgy lenne.

A “szépzene” színpadon (magyarázat később, egyébként Kossuth tér sarka) délután négytől a Girincsi duo játszik. Múlt évben tetszett a produkciójuk, talán odajutok.

Bár a nagyszínpadon lenne ilyen programkavalkád, mint az utcakövén. A “hangosabb zenék” színpadán – ez az Országzászló tér – ugyancsak négykor kezdődik egy remek koncert, mégpedig kedvencem, a Kell Egy Még közreműködésével. Szaladgálós délután lesz, de majd este kipihenem. 🙂

A “szépzene” színpad öt órától az Anderzen duóé. Múlt évben őket is ugyanitt láttam.

Láthatod majd, viszonylag ritkán hozom szóba a nagyszínpadot. Ennek oka, hogy az én szubjektív megítélésem szerint az ottani produkciók jó része teljesen eltávolodott a régi VIDOR elvárásoktól. Ez az új koncepció, lelkük rajta. Később lesz majd link a teljes műsorra, megnézheted, mikre gondolok.
Szerencsére a Labor Café-ban, biztonságos távolságban a nagyszínpadtól, a múlt évihez hasonlóan idén is színvonalas estének ígérkezik az Art Amíg Tart Adomány buli. Emlékszem, már szinte megfagytunk a teraszon, de nem tudtuk otthagyni a remek zenét. Idén viszek pulóvert. 🙂

Vasárnap délutánra ismét jut egy múlt évi kedvenc. A VIDOR kertben délután négytől a Perpetuum ft. Möntör Máté koncert csalogatja a nézőket. Szerintem remek lesz, múlt évben nagyon szerettem a zenéjüket.

Különlegesnek – és számomra premiernek -ígérkezik Budai Krisztián előadása a “szépzene” színpadon 17 órától. A linken megtalálod, miért?

Időben szépen egybeesik az előzővel a Mentha Project koncertje. A “hangos zene” színpadon hallhatod a világslágereket öt órától.

Vasárnap este héttől az Irie Maffia énekeséé, Sena Dagadu-é a nagyszínpad. Ebbe, azt hiszem, belenézek. A múlt évi VIDORon készíthettem volna képet a teljes zenekarról, de már Szedernél feladtam a napot.

Hétfő délután elkezdődnek a Vidám Manók gyermekkoncertjei, melyekre péntekig minden nap fél négyre várják a kicsiket a Hősök terére.

Délután négytől ismét a VIDOR kert vár időutazásra. A Beat 432 koncertje ekkor kezdődik a kiírás szerint. Múlt évben csak keveset sikerült látnom a műsorukból, pedig ajánlották időben, most igyekszem pótolni majd.

Remélem, pontos az előző kezdés kiírása, mert 17:30–tól mindenképpen a kisszínpadnál kell lennem, ha már a Zoord egyik dala a csengőhangom. 🙂 Különleges produkció lesz, ígérem. Főleg, ahogy kapkodok majd a telefonom után. 🙂

Este héttől a nagyszínpadon a Karmapirin. Mégegy koncert számomra a nagyszínpad előtt.

Kedden ismét a VIDOR kert került az első helyre a listámon, ami 16 órás kezdést jelent, a zenekar pedig a Marmunsk!

Tovább botladozva az event-k erdejében ismét az Országzászló térre jutunk, ami ugye a “hangosabb zenék” színpada. Nos, délután négytől az Ukulele Trió hangoskodik itt.

Maradva ezen a helyszínen öt órától a GrEe következik. Érdeklődéssel várom ezt a koncertet, hiszen eddig csak a közösségi oldalon láttam biztató videókat tőlük.

A keddi nap lesz az, amikor a legtöbb időt töltöm majd a Kossuth tér környékén. Most csak felsorolom a programokat minden magyarázat nélkül, mert ezt nevezem én igazi VIDOR színvonalnak.
17:30 Cimbalom Brothers, azaz Unger Balázs, Lisztes Jenő, Unger Gergő és Lisztes László a Kossuth téren, a kisszínpadon,
19:00 Góbé a Nagyszínpadon, ők táncházas folk zenét játszanak, majd pedig
20:30 Ferenczi György és a Rackajam a nagyszínpadon. No, ez őrült jó lesz.

Már el is érkeztünk a szerdához, ahol majd véget ér az ajánlóm, mert a további programok a következő hétvége eseményeihez soroltatnak.
Szerdán azonban érdemes lesz négy órakor a “szépzene” színpadhoz érkezni ugyanis a Debreczeni Páros remek koncertje várható ekkor.

Az ajánló rész végére még pár félinfó, igyekszem majd a fesztivál alatt pontosítani. Van még idő rá, de tudd, hogy lesznek. Ismét felsorolás a hivatalos oldal alapján.
VIDOR kert augusztus 29. Szívtiproll, “szépzene” színpad augusztus 30. Zboray Károly (szinte biztosan nem egyedül), Országzászló tér augusztus 27. Double Heart (Bogdán Zoltán és Lakatos Maci Zoltán) , augusztus 29. Artézis és LK Beat.

…és akkor a VIDOR infó szakasz.
Évek hosszú során át külön bejegyzést készítettem a VIDOR Fesztivál eseményeihez, jóval kezdés előtt hangolódva az eseményre. Ahogy korábban már írtam, azt gondolom, a rendezvény eltávolodni látszik az eredeti céloktól. Egyre kevesebb a különleges produkció, a világzene már a fejlécből is lekerült, és a nagyszínpadi esték egy része olyan, ami szinte bárhol látható. Lesz néhány olyan produkció a nagyszínpadon, amiről majd beszélek, vagy már említettem, de számos olyan is, ami miatt VIDOR fanként én szégyenkezem. Nem örülök az új koncepciónak, de ez az én gondom.

Röviden néhány fontos link, infó, hogy ne csak az én ajánlatomat lásd. Hivatalos oldal. Hivatalos közösségi oldal. Nagyszínpad a szökőkútnál, a templom előtt, ahogy a múlt évben is. Kisszínpad a Kossuth téren, ugyancsak a múlt évi helyen. “Szépzene” (idézet a szervezőktől) színpad a Dózsa György út-Kossuth tér sarkán. Erről múlt évben bebizonyosodott, hogy a nagyszínpadi beállások erősen zavarják a produkciót. Korábban a városalapítók szobránál szerintem sokkal jobb helye volt. Országzászló tér a “hangosabb zenének”. Újdonságként pedig, amit remek ötletnek tartok, a VIDOR kert beszáll délutáni koncert helyszínként.
Bízom benne, hogy idén visszatérnek a korábbi években annyira szeretett bohócok, gyakran találkozunk majd az ugyancsak szeretett, kifogyhatatlan ötlettárú pantomimesekkel is.
Tulajdonképpen ezekért a délutánokért leszek szabadságon.