Játszani is engedd

A hétvége nagyon gyorsan repült el, és ha visszagondolok, nehéz lenne elszámolnom magamnak az időmmel. Kell néha ilyen is, azonban ebből az is következik, hogy egy kb. húsz perces időszak jutott fotózásra. Ezt Sóstó új játszóterére szántam.
A játszótér, és talán pihenőparknak is nevezhetném, a tó keleti partján található egy kis fenyves árnyékában. Hangulatos, bár láthatóan a környezete még nincs teljesen befejezve. A játszóteret pár hete adták át, és a városban található társaihoz, és a kondiparkokhoz hasonlóan ezt is a Borsi Fajáték nevű cég készítette.
Szép színes játékok, vár, mászóka, rugós “hintaállatok” (nem jut eszembe jobb szó) várják a gyerekeket, akik láthatóan szeretik és használják is ezeket, a felnőtteket pedig pingpong asztalokkal, napozópadokkal csábítják a tó partjára.
A játszótér készítésénél tehát azokból az elemekből válogattak, amelyek a város többi pontján is megtalálhatók. A különbség, mondhatnám, a többlet, a – talán valami gipsz szerű – mesefigurák megjelenése. Az ötlet nagyon jó, a megvalósítás hagy némi keserű szájízt. Mégpedig a táblák a látványelemek – így nevezi a figyelmeztető tábla – oldalán. Merthogy ezek egyrészt nagyon sérülékenynek látszanak, és a már megjelent sérülések nem tűnnek szándékos rongálásnak, másrészt elég nehéz megmagyarázni egy kisgyereknek, hogy az egyik dologra felmászhat, sőt, az a dolga, míg a másikra nem.
Mivel a készítő referenciaképei között nem láttam máshol ilyen szobrokat, gondolom, ezek még fejlesztés alatt állnak, és a tapasztalatokat felhasználva később mászható, játszható elemek lesznek. Nyilván nem értek hozzá, de ha mondjuk ugyanabból az anyagból készülnének, mint a rugós “hintaállatok”… de ez csak ötlet részemről. Az mesefigurákat egyébként nagyon jónak tartom, és nem csak én, hanem az ott lévők is. Remélem, tavasszal is ilyen vidám színekkel találkozunk majd itt.
Érdekes stílusú, nem hivalkodó, stabilnak látszó lámpatestek is kerültek a térre. Remélem, ezek jobban bírják majd a diszkópatkányok rohamait, mint a tóparti műanyag társaik, és talán egyszer a vandáloknak is sikerül útját állni. Nem mindenben egyezik a véleményem a tó körüli építések tervezőivel, de a vélemény nyilvánításnak ezt a formáját nem tudom elfogadni, és nyilván nem is azok.
Pár képet még a tó partján is készítettem, és tervezek is még fotózást Sóstón, még ha néha bele is sajdul a szívembe. De ezekről ismerheted a véleményemet.
Most igazán kevés kép van a fotóalbumban de szerintem érdemes klikkelni az itt lévőre.
KLIKK