Sóstó este, reggel

Régen foglalkoztat, hogy egyre gyakrabban meg kell örökíteni Sóstó állapotát, mert úgy tűnik, semmi nem akadályozza meg az újabb változást. Pár napja este, és az azt követő reggel is kimentem hát. Bár nem gondolom, hogy díjnyertes képkockákat készítettem, azt tudom, hogy nem maradt már időm sem nekem, sem Sóstónak arra, hogy megtanuljak videót készíteni.
Néhány kockát linkekkel is kiemelek az íráshoz, az albumban pedig megtalálod az összeset. Linkelem ugyanakkor a hivatalos kommunikációkat is.

Számos szörnyű terv merült fel a korábbi években is Sóstó “attrakciói” kapcsán, kezdve a tóra építendő gömbszállótól a tavon úszó étterem-csónakház kombóig. Szerencsére ezek nem valósultak meg. Nem sok jót vártam jó pár hete a sóstói zenélő szökőkút megvalósításáról a döntés után kiírt lakossági fórumtól, de elmentem, hátha.
A dolog arról szól többek között, – és ez a rész verte ki a biztosítékot sokaknál a városban -, hogy a Svájci lak mögötti fás, füves liget helyére kb. 500 négyzetméteres beton, gránit, zenélős szökőkutat építenek, és körülötte további több mint 200 négyzetméter területet leköveznek. Vannak üdvözlendő ötletek is, például az öntözőrendszer a megmaradt zöld felület alatt, a nyilvános mosdók, de nem látszik például a tarthatatlan parkolási helyzet megoldása. Az Állatpark előtti árok lefedése nyilván nem megoldás, legfeljebb vízszintesen állnak majd ott az autók az árok felett.
A fórumon résztvevők javasolták e helyett többek között a füves, fás park rendbetételét, a Krúdy Vigadó, a volt KISZ tábor használatra alkalmassá tételét, az előző projektben a tó körül nem túl sikeresen megvalósított rekortán, a világító berendezések rendbetételét, a járműforgalom csökkentését akár a kisvonat visszahozásával, utazási, belépő kedvezmény csomagokkal, összekapcsolt belépőkkel ösztönözve az alternatív megközelítést, és még sok mást.
Szeptember 5-én a város hivatalos oldalán megjelent írás – majd néhány nappal később egy főkertészi területbejárás riport – megerősít abban, hogy a terv megvalósul. Azt ugyan továbbra sem értem, hogy ha egy adott zöld felületből több mint hétszáz négyzetmétert leköveznek, hogyan nőhet 38 négyzetméterrel a zöld felület, de biztosan van rá jó algoritmus.
Én mindenesetre sajnálom a sóstói fákat, parkokat, virágokat, az árnyékot, a hűvöst a nyári melegben, ahogy sajnáltam például az előző projektben áldozatul esett fahidat is a két tórész között. Nyilván a kővel kevesebb a gond, jobban elférnek a járművek.
Sajnálom, hogy a hivatalos városi lap cikkeiben és a Nyíregyházi Napló aktuális számában sem jelentek meg azok a látványtervek, amelyeket a fórumon mutattak. Árnyalná a képet.

Írásom bármelyik képére klikkelve – az adott videóval – eljutsz az albumhoz, ahol a jelen szépségei láthatók. A Krúdy Vigadó falán gyülekező fecskék, a napkelte a tó fölött, és hasonlók.

KLIKK KLIKK KLIKK
A Svájci lak mögötti liget, aminek helyére a szökőkutat tervezik. Mindez egy másik nézetből. Ezt a két meglévő szökőkutat köti majd össze egy csatorna a virágoskert helyén.

Végül pedig egy keserédes perc, dacolva a szúnyogokkal. Zenélő szökőkút – vázlat.
Klikkelj a képre!
KLIKK