Félúton

Lassan a VIDOR közepénél tartunk, és tegnap már voltam a nagyszínpad előtt, ma pedig a régi VIDOR hangulat is visszatér kicsit.
A negyedik nap után csak megerősíteni tudom, hogy az utcakövés “színpadok” elhelyezése megöli a fesztiválnak ezt a részét. remélem, ez csak szervezési baki és nem tudatos. Egyetlen színpad van “útban” a három közül, az Országzászló téri. Ezt értheted úgy is, hogy szem előtt, mert a VIDOR belváros pereméről látszik, hogy ott történik valami, meg úgy is, hogy a nem fesztiválos járókelőknek valóban útjában van.
Gyakorlatilag ez az egy színpad működik. A “szépzene színpad” lehetne még jó fellépési lehetőség, ha maradt volna a Városalapítók szobránál, de valamilyen félresiklott “etessük az embereket” elképzelés miatt kiszorult innen. A VIDOR kert pedig annyira kiesik, hogy eddig még mindenkinek el kellett magyaráznom, merre van. Nyilván nem a korábbi VIDORok éjszakai életéből kerültek ki az érdeklődők. Gyakorlatilag még a trió formációk is megverik létszámban a nézőket, aminek egyik olvasata lehet az, hogy nem érdekli az embereket, ami nyilván nem igaz, de jól jön, ha meg akarják szüntetni. A másik pedig, amin láthatóan nem akarnak változtatni, egy normális színpad – na jó, dobogó – elhelyezés a “VIDOR faluban”.
Tudom, most az az indok, hogy több színházra van igénye a nézőknek. Erre azért egy zenei fesztiválon úgy is lenne lehetőség, ha nem a zenék rovására menne. Gondolok itt a sokat emlegetett művházra például. Persze a nagyszínpadi produkciókon látszik, hogy abszolút szakítani akarnak a régi VIDOR hagyományaival, és ennek nem látom az okát. Azt viszont látom, hogy a valaha díjat nyert fesztiválról az akkor díjazott megvalósításokat lassan teljesen kiszorítják a “mindenkikiatérre” populáris, vagy rosszabb műsorok.
Van azonban ami nem változik. A téren parkoló autók, amiket a fellépők műsor közben kerülgetnek, a szebbnél szebb, tömegen áthajtó kerékpárokat csodáló közteresek, vagy a sétáló utca végéből induló nagymotorosokra rácsodálkozó rendőrök. Ha egyszer lenne a városban egy sétálóutca… kő már van hozzá.
De ma végre belopakodik a nagyszínpadra a RÉGI VIDOR hangulat, és a kisszínpadon is olyanok lesznek, akik korábban megérdemeltem álltak a nagyszínpadon.