Világörökségi Bormúzeum, Tokaj

Első idei virtuális kirándulásunk Tokajba visz. A múlt év novemberében átadott Világörökségi Bormúzeumban december közepén tettem egy sétát, és készítettem pár képet.
Nagy várakozással indultam útnak egy borús, esős decemberi reggelen, hogy felkeressem a környék legújabb élményközpontját. Volt időm kicsit felkészülni a múzeumból, elolvasni néhány, az interneten megjelent írást, és tudtam, különleges élményben lesz részem. A valóság azonban minden várakozásomat felülmúlta.
A gyönyörűen felújított régi, romos serházban több kiállítás is látható olyan egységben, mintha egy időutazáson vennél részt. Végigjárva a hatalmas épületet egyik kiállításból a másikba lépünk anélkül, hogy meglepődnénk: “Hú, ez egy egészen más dolog”. Mondom ezt úgy, hogy a kiállítások között láthatók a tokaji, az európai borvidékeket, a kádár mesterséget bemutató részek, de megtalálható az illattéka, és számos interaktív bemutató, játék, utazás is.

Mindjárt érkezéskor vendégszerető hangulat fogadott. Miközben felakasztottam a kabátomat a fogasra, elbeszélgettünk kicsit a múzeumról, a kiállításról, kedves útbaigazítást kaptam, és lehetőséget, hogy a magam elképzelése szerint járjam végig a kiállításokat.
Különleges időpontban jártam a múzeumban, hiszen a karácsonyi ünnepek közeledtével egy időszaki kiállítással is bővült a Világörökségi Bormúzeum amúgy is impozáns kiállítássorozata. Az „Örökzöldek ünnepi díszben” című kiállítás a szentendrei Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Szalon gyűjteményéből érkezett, és varázslatos hangulatot teremtve épült be a meglévő bemutatók közé. Egyik ámulatból a másikba estem szobáról szobára haladva, nem csak a hatalmas ismeretanyag pazar tálalása miatt, hanem a mindenhol megjelenő karácsonyi hangulat miatt is.
A kiállítások között lélegzetelállító interaktív utazások mellett hagyományos bemutatók is láthatók. Nehéz elmesélni, mi mindent láttam, szerencsére segítenek a képek a fotóalbumban. De amit igazán ajánlok, nézd meg személyesem is a múzeumot, a kiállításokat!
Ahogy látom, remek napsütéses kirándulóidő van. Ha Tokaj felé veszed az irányt, semmiképp ne hagyd ki a Világörökségi Bormúzeum meglátogatását. Hidd el, nem bánod meg. Az én virtuális kirándulásomat pedig a képre klikkelve követheted. Kellemes sétát!
KLIKK

One Reply to “Világörökségi Bormúzeum, Tokaj”

Comments are closed for this post.