Keleti blokk

Pár napja kezembe került egy régi kedvenc lemezem. Igazi bakelit. Nyomban meg is osztottam egy klippet a társasági oldalon. Aztán másnap egy másik kedvencem klippjét, majd ma egy harmadikét.
A közös bennük, hogy mindegyikük zenéjével a hetvenes években találkoztam először, és eléggé meghatározóak lettek zenei ízlésem, valamint elvárásaim terén. Ami még közös, hogy valamennyien az akkori keleti blokk országaihoz tartoznak.
Kassai kirándulásaimkor mindig benéztem a helyi hanglemezboltba, mert a remek magyar jazz albumokon kívül csábítottak a Colegium Musicum lemezei is. Itt sokkal kedvezőbb volt az ár, és nagyobb a választék.
Aztán egyszer Romániából hazaérkező barátomtól egy Phoenix albumot kaptam, és eggyel bővült azon zenekarok száma, akiket szívesen hallgattam. Most újta rákerestem a formációra, és azt hiszem, szerzek még zenét tőlük.
Ezekről az évekről énekelt sokat Cseh Tamás, és ha már eszembe jutott a Krakkói gyors, ami szinte szó szerint írja le egy lengyelországi kirándulásomat, nem maradhat ki a sorból az SBB, és a 65 zlotyért vásárolt bakelitek.
Pár napja kaptam két SBB albumot, egy DVD és egy CD, amelyek nagyon remek zenéket tartalmaznak, és érdekességük, hogy a zenekarban Németh Gábor dobol.
Persze az időszaknak vannak fantasztikus magyar zenekarai is, de erről majd máskor.