Mit nem hozott a mikulás?

Pár szóban: nem hozott vízvezeték szerelőt, és Krúdy Karácsonyt.
De nem tehetem meg, hogy most én is ennyivel elintézem a mai bejegyzést.
Immár harmadik éve jelzi a december érkezését az alattunk lakó szomszéd csengetése. Már harmadszor hoz neki a mikulás a fürdőszoba plafonján megjelenő vízfoltot, én pedig már erre az időszakra ütemezem szabadságom egy részét.
A vízvezeték szerelő nem ennyire előrelátó, így ő tegnap még nem tudott érkezni, remélhetőleg ma azonban hozzálát a fürdőszoba szétveréséhez.
Tegnap így némi saját vízforrás behatárolás után váratlanul lett pár szabad órám.
Fényképezőgép, belváros. – adtam ki a jelszót, és elindultam szemügyre venni az ünnepi forgatagot.
A belvárost elbarikádozó üzletház felől érkeztem, ahol egy fagyba dermedt körhinta és az ott megszokott pár pavilon fogadott. Forralt bor, kürtős kalács, nyalóka, rosszul sütött gesztenye, krumplilángos. Mindössze néhány gyalogos zavarta a sétálóutca viszonylag szerény autós forgalmát.
Az ünnepi fények, és a pavilonok a dufart után kezdődtek, a Kossuth téren már csak a megszokott díszvilágítás jelezte, közeleg a karácsony.
A mikulás házán a zárva tábla mellett felirat hirdette, hogy a télapó a városházába, a játék kiállítás mellé költözött.
Eszembe jutott az említett üzletház pár évvel ezelőtt büszkén hirdetett jelmondata: “Karácsony, a vásárlás ünnepe”.
És eszembe jutott a Krúdy Karácsony is, amit pár napja titkos levélben kértem a mikulástól, hiába. Pedig azt hiszem, sokaknak szüksége lenne arra a hangulatra, amit pár éve, pár évig ez a rendezvény hozott el Sóstóra.
A hó ropogott a lábam alatt, a fényképezőgépet időnként melegedni a táskába tettem, és ilyenkor a kesztyű is visszakerült a kezemre. Éreztem, hogy füstszagú vagyok a lobogó tűz mellett melegedve, de nem bántam. Fénye bearanyozta a környéket, mellettem ott melegedtek a barátaim, kedves ismerőseim, egy meleg kenyérlángos, egy pohár forralt bor, vagy forró csoki társaságában. És ha körbenéztem, Sóstót láttam magam körül.
Ez az, ami számomra a karácsonyi előkészület hangulata. Senki nem beszél a szeretetről, csak úgy ott van köztünk.

Kedves mikulás! Jövőre a Krúdy Karácsonyt hozd el a csőtörés helyett!
Légysziiiii!

Nyíregyháza, Kossuth tér