Gázömlés Debrecenben

Gondolkodtam, hogy szombat délelőtti vasútélményemet megosszam-e, de annyit írtam már MÁV-ról, hogy lassan új kategóriát nyithatnék nekik…
Végülis nem nagy sztori, csak fél órával a vonatindulás előtt a pályaudvarra érve sikerült lekésnem az IC-t úgy, hogy az információnál három valóban rendkívül segítőkész alkalmazott ült, mégis a pénztárosok tartották szóval az utasokat (vagy fordítva) jegykiadás helyett.
Három működő pénztárnál, nem túl nagy utasszámnál ez a fél óra kevésnek bizonyult a jegyváltáshoz…
Ez volt a szombati történet, fátylat rá.
Jöjjön a mai.
Úgy dél körül kezdtem készülődni, hogy hazautazzak Debrecenből. A téli időszámítást az időjárásfelelős is figyelemmel kísérte, így a tegnapi mármár nyárias időnek nyoma sem volt.
A buszon azonban sikerült nagyjából megszáradnom, és a Kossuth utcától az állomásig már gyalog tettem meg az utat.
Nagyon fel sem tűnt a tömeg a váróteremben, a nem működő utastájékoztató táblán sem akadtam fel nagyon, megszoktam már.
Azonban megütötte a fülem az egyik utas hangja a pénztárnál: “és akkor nem is lehet tudni, mikor megy az IC?” kérdezett vissza, majd valamilyen választ kapva elindult az információ felé. Odapillantva már gyanúsan nagynak tűnt a tömeg, így én is gyarapítottam.
Kiderült, úgy 10 óra körül gázömlés történt a Csapókert megálló mellett, így azóta nem közlekednek a vonatok. Azt sem tudják, mikor fognak.
Ez eddig érthető is, hiszen ők nem tehetnek az esetről, és nyilván nem tőlük függ, mikor indulhat meg a közlekedés.
Én még csak kb. 20 perce tartózkodtam ott, de felvetődött a kérdés, valamilyen alternatív megoldást tudnak-e?
Mondták, NEM. Várjak türelemmel, és figyeljem a hangosbeszélőt.
Figyeltem.
Úgy 1 óra előtt néhány perccel (három óra telt el a gázömlés óta) a hangosbeszélő közölte, mentesítő busz indul Hajdúhadházig. Oda nem nagyon vágytam, így nem lelkesített különösebben az információ. Így aztán néhány perc múlva, mikor azt is bemondták, hogy onnan viszont indulnak Nyíregyházára vonatok, már hiába próbáltam a busz közelébe jutni, az már tömve volt. Az az egy. Nem csuklós.

A kép 13:04-kor készült, ekkor indult el az első (egyetlen) vonatpótló.
Úgy 20 perccel ezután közölte a hangosbeszélő, hogy indulnak az IC-k. Így volt alkalmam azokkal utazni, akik jó 5 órája ültek a vonaton, és ők voltak a szerencsésebbek.
Aki véletlenül átszállt a mentesítő buszra, a buszról Hajdúhadházon lekászálódva láthatta elsuhanni azt a vonatot, melyet “türelmetlenül” elhagyott.
Neki nem volt szerencséje, de bizonyára azóta megállt már ott is vonat, vagy indítottak továbbmenőt. Én véletlenül az elsőként induló IC-re kaptam helyjegyet (azt Debrecenben szigorúan váltattak ugyanis), és indulásunkkor még 2 bennragadt IC várakozott, valamint néhány személy.
Nekem szerencsém volt…
Magáról a balesetről a SZON-on olvashatsz.