Turistaként Nyíregyházán

Az új év második hosszabb sétáját Nyíregyháza belvárosában tettem tegnap. Az első természetesen Sóstó volt, erről később.
Átcsúszott kis szabadságom a múlt évről, és úgy gondoltam, ideje turistaként körülnéznem Nyíregyházán, meg bankautomatához is kellett mennem. 🙂 Adott volt hát a belváros.
Közösségi oldalamon elég jól dokumentáltam az utat, de végül úgy döntöttem, lesz egy blogbejegyzés is. Mindjárt kiderül, miért?
Mostanában sokszor otthon hagyom a fényképezőgépet, ezúttal sem gondoltam, hogy kell. Így album nem lesz, de korábban láthattál ilyet a Hősök teréről, és a forgatagról is, amit most elkezdtek bontani.
Szóval a Hősök terén ismerkedtem a turista támogató technikákkal. Elég vegyes a kínálat funkcióban, és megjelenésben is. Finoman fogalmazva észre lehet venni, hogy nem hagyományos padok, ami hasznos is lehet, de az első nagyon kilóg a környezetből.
A Nemzeti Összetartozás Emlékműnél már korábban, az alkotással ismerkedve kiszúrtam a padot, és akkor megígértem, visszatérek hozzá. Most megtettem. A karfán a felirat egy applikációt ígér. QR kód is vezet hozzá, jó turistaként feltelepítettem hát. Mindjárt indulásként különböző hozzáféréseket, és regisztrációt is kért, ami csöppet sem volt szimpatikus, de volt lehetőség regisztráció nélkül is elindítani. Nem tudom – és nem is fogom kipróbálni-, mi történik regisztráció után, de a nélkül egy térkép jön fel a pozíciómmal. Szóval egy “Ön itt áll” dolog, amit az applikáció nélkül is tudtam. Ennél a Google térkép is jóval több információt ad, így számomra turisztikailag haszontalannak minősítve töröltem is. A pad egyébként telefon töltési lehetőséget biztosít még. Pozitívum, hogy fedettek a csatlakozók.
Tovább sétálva pár tíz méter múlva egy hasznosabb padot találtam. Itt már – igaz védelem nélkül – de free WIFI is szerepelt a kínálatban, és működött is. Az USB csatlakozók a szabad ég alatt, fedél nélkül vannak, erre én telefont nem mernék rádugni száraz időben sem. Kínál azonban vezeték nélküli töltést, és ami a legfontosabb, szöveges, képes információt a térről olyan kisplakát szerűen. Jólesett valóban hasznos infót látni zuhanó bomba helyett.
Ilyen padból pár méterrel arrébb van egy másik is. Ott a szépemlékű nyíregyházi villamosról olvashatsz, mivel ez a kiállított villamos mellett van. Mindkét pad az információkkal együtt igen hasznos, én mondjuk egy QR kódot el tudtam volna képzelni valamelyik sarokban, ami bővebb információkhoz vezet, ha már internet kapcsolatot biztosít a pad. Korábban a város hivatalos oldalán volt egy nevezetességek link, amit most nem találok. Pedig az hasznos volt, ha viszonylag szerény információval is.
A QR kód kapcsán – és itt jutunk el a képi illusztrációmhoz – jutott eszembe, hogy régebben olvastam valamilyen turisztikai projektről, ahol kis NFC-s kerámia lapokat ragasztgattak turisztikai pontokra, ahonnan ezekkel kapcsolatos információhoz lehetett jutni. Emlékeimben a megyeháza, és a városháza is felsejlett, de a megyeházán – biztosan én kerestem rossz helyen, de ha keresni kell… – nem találtam meg, így elsétáltam a főtérre.
Ahogy a képen láthatod, itt sikerrel jártam. Igaz, az NFC-s telefonomon nem ugrott elő az információ, de a kerámián látható címet beírva eljutottam egy oldalra. ITT linkelem is, ne kelljen gépelned.
A linken elkalandozva megtudhatod, mi is ez valójában. Én a keresést is kipróbáltam, de Nyíregyháza szóra nem volt találat, így igyekeztem a város hivatalos oldalán megtalálni a helyi köveket.
Most szándékosan linkelek ilyen csúnyán. https://www.nyiregyhaza.hu/post/lapidaris-vegleges-helyere-kerult-14-emlekko-2022-06-08
A címből látszik egyrészt, hogy múlt év nyarán született a bejegyzés, és 14 ilyen kőről van szó a városban. Az írásban azonban 4 szerepel, de még azok helye sem.
Tovább keresve városunk hivatalos oldalán megerősítést nyert a 14-es darabszám, ám a helyekről itt sem sokat tudtam meg.
Idézek a 2021 nyarán megjelent írásból: “Például a város- és megyeháza, a római és görögkatolikus templom épületén, a Bessenyei- és Jósa-szobor talapzatán, illetve emlékkövén.”
Kellemes keresgélést! Találsz még néhány ismeretterjesztő linket az írásomban. 🙂