Kilátósdi

Menjünk egy rövid kört kilátó ügyben, mielőtt megmutatom a múlt évi utolsó fotóalbumomat!

A Krúdy szállóhoz hasonlóan emblematikus építménye volt Sóstónak a Kilátó a strand bejáratával szemben. 2014 november végén készítettem az utolsó fotóalbumot a Kilátóról, ekkor már nagyon rossz állapotban volt.
Aztán augusztusra kiderült, hogy nem tervezik a megmentését, lerombolták. Mára nyoma sem maradt.
Tény, hogy ez az év volt az első, Sóstó arculatát jelentősen megváltoztató project. Ekkor “cserélték le” a csónakházat is, és ekkor tűnt el a fahíd a tó két része közül, véglegesen fallal elválasztva a tó két részét.
Olvasható – ki tudja, meddig – az első linken, hogy új kilátót ígértek a régi helyére. Ez addig jutott, hogy néhány fát kivágtak, majd az ötletet sikerült megvétóznia a közelbe költöző vállalkozónak, így a sóstói kilátó terve végleg kútba esett.
Persze van egy igen érdekes, és különleges – mondjuk – kilátó Sóstón, ez a Víztorony. Ide 2012-ben sikerült felmennem, azóta is hálás vagyok a lehetőségért. 200 forint volt a belépő, és nekem hatalmas élményt jelentett. A toronyban volt az Sóstó történeti kiállítás is.
Múlt évben e torony lábától a Zoo bejáratához költöztették a turisztikai irodát, így nem tudom, van-e még lehetőség a torony látogatására.
Persze időről időre felmerült a kilátó gondolata (akárcsak a kisvonaté). Volt egy – szerencsére hamvába holt – ötlet, hogy Bujtosra építenek egyet, aztán jó pár hónapja előkerült a belvárosi kilátó ötlete.
Megérkeztünk.
Karácsony előtt vált látogathatóvá a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház szemből bal oldali tornya, mint kilátó.
A hely napközben, ingyenesen látogatható. Próbáltam kivárni egy napfényes napot, és vissza is térek alkalomadtán. Amikor süt majd a nap, és már az óriáskerék sem lóg bele minden képbe. 🙂
Szóval a hosszú mese után a képre klikkelve szétnézhetsz a toronyban.
Ja, és van néhány link az írásban. 😉
KLIKK