Kultúrharc

Évek óta folyik a küzdelem a helyi formációk helyben is ismertté tételéért. Mondom a “helyben is”-t azért, mert számos nyíregyházi zenekar sokkal ismertebb szerte az országban, mint szülővárosában.
Én maximálisan az élő zene híve vagyok, és természetesen ide tartozik az utcazene is. Ha rajtam múlna, minden este kiülnék a város valamelyik terére, és hallgatnám a helyi előadókat. Vonatkozik ez a belvárosra, és Sóstóra is. A belvárosban nyilván a csendesebb, akusztikus verzió a nyerő, míg Sóstón bármit el tudok képzelni, persze a nyaralók nyugalmát is szem előtt tartva. Ez nagyjából a koncertek időpontjával beállítható.
Valami megmozdulni látszott, mikor a péntek kora estékből sikerült 1-1 órácskát megszerezni az akusztikus zenének. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, még ha én kicsit nagyobb teret is engedtem volna ennek a zenének.
Igyekszem is ott lenni minden alkalommal. Pénteken is így volt, bár a Dózsa György utcán a belváros felé haladva már rosszat sejtettem.
Hét közben láttam néhány felvételt a No dalokat az utca kövén meglehetősen alacsony színvonalon interpretáló formációkról, a térre érve azonban már vidám vasárnap hangulat fogadott. Azt gondoltam, tekintettel lesznek majd másokra, a másik rendezvényre is..
Egy három tagú akusztikus formáció nehezen tudja felvenni a versenyt, és nem is akarja, ezekkel a hatalmas technikával, nagyszínpaddal, mindent elnyomó hangerővel megjelenő, az egész belvárost beharsogó hittérítőkkel… és itt most nem is utóbbiakat okolom ezért, hiszen talán nem is tudtak a másik rendezvényről. A felelősség a térre engedélyt kiadóé.
Az előzmények után – amin láthatóan még most sem tudom túltenni magam, pedig hagytam időt… – a lényegre térek.
A Made in Nyíregyháza múlt pénteki koncertjével Kovács Miklós bandája igyekezett szórakoztatni Nyíregyháza főterének közönségét.
A nekem – és láthatóan sokaknak még – igen tetsző zenét játszó formáció igyekezett a mostoha körülmények ellenére is remek hangulatot teremteni. Nem rajtuk múlt, hogy a kb. két méternél távolabb lévők már nem sokat hallottak a zenéjükből, pedig érdemes odafigyelni rájuk.
Meg is ragadom az alkalmat, hogy ajánljam a következő – remélhetőleg békésebb körülmények között zajló – koncertjüket.
Szombat este hattól a Korzó mellett láthatod majd őket. Erről a rendezvényről bővebben írok majd a csütörtöki ajánlómban.
Most azonban lássuk a képeket! Klikkelj az ittenire!
KLIKK