Pécs – egy hét a városban. 3. rész

Ha vasárnap, akkor mi sem lehetne aktuálisabb téma, mint amit most megmutatok?
Viszonylag kevés épületbe mentem be az egy hét alatt és így is sok dolog kimaradt még a szabadban. Vissza kell majd térni még. 🙂
Szóval ma két albummal, két vallási helyre látogatunk el. Az egyik a Pécsi Székesegyház, a másik a Jakováli Hasszán-dzsámi és minaret. Egyik helyre sem vallási célok vezettek.

Kezdjük az utóbbival. Egy “erremégnemjártam” séta során jutottam el a dzsámiba. Ez nem a város főterén található, oda most nem jutottam be.
A Jakováli Hasszán-dzsámi különlegessége, hogy közvetlenül mellette minaret is található. Sajnos ez állapota miatt nem látogatható, a dzsámiban és a hozzáépített volt kórházban lévő kiállításhoz azonban színvonalas idegenvezetést is kaptunk.
Készítettem néhány képet a séta során, melyeket az ittenire klikkelve nézhetsz meg.
KLIKK

Többször elmondott történet fűződik a Székesegyházhoz, ez volt az egyik ok, amiért bakancslistámon szerepelt a pécsi visszatérés. Mégis majdnem kimaradt a belső fotózás. Mikor arra jártam, mindig jókora csoportokba botlottam, ahhoz nem volt kedvem, hogy kerülgessem őket. Hétfő az utolsó napom volt a városban. Ez általában “mindenzárvaaturistáknak” nap szokott lenni, így először fényképezőgép nélkül indultam le a városközpontba. Aztán az ajtóból visszafordultam. Mikor a sétatére jártam, hirtelen elhatározásból felmentem a Székesegyház oldalához. Senki nem járt a környéken, de be lehetett menni. Megválthattam a belépőjegyet, és fényképezni is lehetett. Mondták, jönnek majd tv-sek. Jót vigyorogtam. Volt már ilyen pár tíz éve.
Aztán valóban megérkeztek, és fényárba borult a Székesegyház. Eljött az én időm is. Nagyjából fél óráig volt ilyen jó dolgom, aztán felsétáltam a toronyba.
Nagyjából ez a története a most következő fotóalbumnak. Klikkelj a képre, amely még a fényár előtt készült!
KLIKK