Pécs – egy hét a városban. 1. rész

Jópár nap szabadságom beragadt, az év vége közeledtével kellett találni megoldást az idő – lehetőleg hasznos – eltöltésére. A bakancslistámon elég régi tétel volt visszatérni Pécsre, úgy gondoltam, kipipálom ezt a tételt. 🙂
A címből érezheted, elég jól sikerült, ha több részes beszámolót tervezek. Valójában az egy hét alatt nem szakadt le a vállamról a fotóstáska, a vállam annál inkább esténként. Tanulság: sose vigyél hegyre oldaltáskát.
Eredeti terveim szerint egy időrendi képsort mutattam volna, de aztán úgy döntöttem, sokkal érdekesebb egy tematikus albumsor. Így egy-egy albumba, beszámolóba különböző napokon készült képek is kerülhettek, így viszont nem látszik a “mindentlátniakarok” kapkodása. 🙂

A hosszú bevezető után induljunk egy sétára! Már a szállásra vezető úton elhatároztam, a Kálvária dombon kezdem pár napos pécsi életemet. Ez azért is tűnt jó ötletnek, mert pár száz méterre volt szállásomtól, és a csodálatos őszi sétaúton kívül, ami a dombtetőre vezet, a városra is nagyon szép kilátás nyílt.
A fotóalbum képeinek első része itt készült. Szállásomtól két út vezetett a belvárosba. A bomb az egyik oldal volt, elindultam hát a másik oldal felé. Az útról, ahol végigsétáltam, egy másik albumban lesznek képek, a mostani képsor a Barbakánhoz vezető várfalnál folytatódik.
Érdekes kettősség, ahogy sétálsz a fal mellett, a másik oldalon pedig autók, buszok gurulnak el melletted. Pár méter, pár évszázad. Majd kis távolba nézés a várfalról, merz alföldi gyerek mindenre felmászik, ami kiáll a földből. Aztán el az úttól egy őszi színben pompázó parkon át. Jobbra-balra műemlékek, ahová be kellene menni, de nem most, vagy ki tudja, mikor. Lesz, ahová visszatérek majd.
Utam lassan a belváros felé visz, de ez majd egy másik történet, másik album lesz.
Látsz néhány piros linket az írásban. Ezek azokhoz a webhelyekhez visznek, amelyekből én is olvasgattam, tervezgettem utam során. érdemes ezeken is elidőzni kicsit.
Ha térképen is meg akarod nézni a mai séta útvonalát, ide klikkelve megteheted.
Majd pedig a képre klikkelve eljutsz a fotóalbumomhoz is. Az albumhoz vezeő képet a buszmebálló padján megpihenve készítettem.
Jövök majd a folytatással.
KLIKK