Világgá menve

Kicsit világgá mentem. Gondoltam, körbejárom Magyarországot, így azt is mondhatnám, távolból írok, kedvesem, de ez nem teljesen igaz. Gondosan előkészítettem a mai ajánlót, így csak az utolsó pillanatban érkező dolgok maradhatnak ki. Azok azonban most végleg, mert pénteken sem tudok korrigálni.
Persze ennyire nem vagyok a világ végén, csak úgy gondoltam, ha már ott vagyok, azzal foglalkozom, ami ott van. De lássuk, te mit csinálhatsz az elkövetkező napokban úgy, hogy biztosan nem találkozol velem?

A képek magukért beszélnek. Ma délután nyitják meg Mikita Viktor fotóművész emlékkiállítását a Nyíregyházi Városi Galéria és Pál Gyula Teremben. Egyszer majd mesélek azokról az időkről, most azt mondom, nézd meg a kiállítást december 17-ig, ahogy én is megnézem, ha hazaértem.

Mondom, a képek magukért beszélnek, és rendkívüli jelentőségük van mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban. A Magyar Sajtófotó Kiállítás Nyíregyházára is elért idén, igaz, ez már a 34. Rendkívül érdekes, olykor aktuális, olykor meglepő képeket láthatsz a Váci Mihály Kulturális Központban. A tárlat azért is érdekes, mert a képek jó részét láthattad már különböző médiákban. Bár a fotókhoz általában nem kell magyarázat, engem mégis érdekelt, hogy így, “környezetükből kiragadva” milyen leírások találhatók mellettük. Érdekes volt összevetni a megjelenéskori kommenteket a kép mellé írt szövegekkel, illetve a különböző érdekeltségű orgánumok esemény megközelítését. Egyszer majd lehet, hogy születik egy írás erről is. Addig viszont ajánlom a kiállítást, mert nagyon érdekes témákat dolgoz fel rendkívül látványosan. Év végéig – eddig tart nyitva – biztosan visszatérek még kicsit jegyzetelni, mert pár dolognak szeretnék utánajárni. Mondom, hogy érdekes kiállítás. 😉

Még ma, és holnap vehetsz át “Nem kérek szórólapot!” matricát az E-Misszió nyíregyházi irodájában. A matrica így néz ki:

Ezt onnan tudom, hogy én már hét elején beszereztem. 😉

Ma este a debreceni Kölcsey Központban Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint lemezbemutató koncertjét láthatod.
Kicsit bánkódom, hogy ezt kihagyom, mert igencsak kedvelem Harcsa Veronika énekét, de ez most így alakult.

Sajnálom a Bordó Sárkány pénteken az Incognitoban tartandó koncertjének elmulasztását is, mert a BS zenéjét bárhol szívesen hallgatom, az Inco hangulata azonban további varázslatot ad a zenéhez. Nézd csak!

Nyíregyházán, a Pontban Tales of a Crowhill Fest. Fellépők: az Angerseed, a Crowhill Tales és a Nigromantia.

Megőrzendő hagyomány a 100 Ft-os nap a Nyíregyházi Állatparkban. Idén sem marad el. Szombaton a belépő egységesen 100 forint, a bejáratnál ajándékokat gyűjtenek azoknak, akiknek más módon nem kerülhet ajándék a karácsonyfájuk alá. Vigyél valami hasznos, de számodra nélkülözhető dolgot, és járd be a Nyíregyházi Állatparkot!

Következő ajánlatom is Sóstóhoz kötődik. A Sóstói Múzeumfaluban az András napi hagyományokat is felelevenítik, de a disznótorok hangulatát is megismerhetik, akik meglátogatják az egész napos rendezvényt. Ja, és ne felejtsem el a pálinka kóstolást sem.
Valamiféle szemléletváltást vélek felfedezni a város vezetése részéről, hiszen ezt a rendezvényt is komoly támogatásban részesítik, aminek én személy szerint örülök, sőt, régebben is így szerettem volna.
Szóval a belépés ingyenes, sőt, a vasútállomásról ingyenes buszjáratok is indulnak a Múzeumfaluhoz. A linken bővebben is olvashatsz a rendezvényről, amelyre én még biztosan nem érek haza.

Szombat este az Öreg Motoros közönségének különleges élményben lesz része. Az Ukulele trió ül be most a sarokba, ők szolgáltatják majd a zenét este. Talán ekkorra már én is hazaérek.

Nyíregyházán, a Hajoclub-ban a Very Take Band játszik szombat este.

Révész & Závodi Piramis évek koncert szerveződött szombat estére a BuSzaCsába, ami itt, Nyíregyházán most elmarad, míg az ország több pontján hatalmas sikert arat.

Kicsit most ettől a dologtól függetlenül, de ezt is beleértve… Számtalanszor voltam, vagyok koncerten Nyíregyházán, és nagyon sokszor szégyelltem magam a nézőszám miatt. Úgy tűnik, itt csak egy szűk rétegnek van szüksége az igényes koncertzenékre. Én szomorú vagyok emiatt, mert ez nagyon rányomja a bélyegét Nyíregyháza zenei életére, hogy mást ne említsek, például a VIDOR Fesztiválra is. Ráadásul a helyi zenekarok is a szomszéd, vagy a távolabbi városokban találják meg a sikert.
Egy kicsit OFF ez itt, de le kellett már írnom.

Hétvégén beindul a forgatag Nyíregyháza belvárosában. A fenyőfa áll már egy ideje, vasárnap estétől a fényeit is megmutatja. A kereskedők már péntektől birtokba veszik a Kossuth tér templom előtti részét, amiről nekem eszembe jutott egy harminc év körüli fiatalember a régmúltból, de maradjunk most az ünnepi hangulatnál, amit remélhetőleg idén nem nyom majd el a mulatós zene. A linken megtalálod a részletes programot is.

Holnapra vízparti kirándulást tervezek, térj majd vissza ide. A hétvégéhez pedig napos időt! 😉