A művház

Érdeklődve figyelem egy ideje, vajon mit sikerül kihozni a romokban heverő művelődési házból és pár száz millióból?
Hét elején eltűntek a munkaterület szalagok, feliratok a ház körül, így ma délelőttre terveztem egy körülnézést. Mint kiderült, kicsit korai volt a terv, mert pár perces körbejárás után a biztonsági őr megkért a távozásra. Így a tervezettnél kevesebb kép került az albumba, ez azonban lehetőséget ad arra, hogy beszéljek kicsit róluk.
Mikor a látványterveket nézegettem, nem értettem, hogyan sikerült olyan látószöget találni, ahonnan az épület ennyire egyben látszik. Arra jutottam, hogy a látványtervekről egyszerűen elhagyják a környezetet. Így egyszerűbb, kecsegtetőbb, látványosabb, eladhatóbb a kép.
Az album első képen látható, mi a valóság. Belógó lámpaoszlop, parkoló autók.
Az épület bal oldalán a sikátorszerű átjáró nappal hangulatos, és nemsokára megnézem, milyen este. Úgy tűnik, az itt található padokat, asztalokat már be is lakták. Legalábbis erről árulkodik az otthagyott pálinkásüveg.
A hatodik képen jobb oldalt látható az a rész, amelynél én elhelyeztem volna egy ajtót. A lehető legkönnyebb bejutást nyújtaná az arra sétálóknak.
A túloldalon a járda lépcsővé válik. Szerintem sokakat megtréfál majd, és remélem, ennyi lesz a legnagyobb meglepetés.
A körút felőli oldalra érve következik az újjáépítés azon része, amelyre nem találtam épeszű magyarázatot. Mint egy vaslerakat, vagy egy rosszul sikerül óriási kalitka. A vaslépcsők vizesen, havasan sokkal veszélyesebben, mint a korábbi törött, lepusztult lépcső volt. Nem tudom, kinek a fejében született meg, de nem érzem azt hogy ott túl nagy rend lenne.
A bejáratnál lévő fán található jelzés azt hiszem, a fa további sorsát jelzi.
Sikerült a lépcsőn is feljutni egy darabig, mielőtt a biztonsági ember megjelent. Nem vitatkoztam vele.
Ami tetszik, a tisztaság, amit a felújítás hozott. Tetszik a körbegörgetett fűszőnyeg, a néhány elültetett facsemete.
Talán egyetlen dolog van, amivel nem tudok megbarátkozni, az a vasketrec. Nem illeszkedik semmihez. Csúnya, ormótlan, szürke. Tönkreteszi a tisztaságérzetet, ami egy ideig még sugárzik majd az épületből.
A képeket most is az ittenire klikkelve nézheted meg.
KLIKK