Találat

Biztos voltam benne, hogy nem csalódok, ha a tegnapi napom nagy részét a Mustárház által szervezett zenei tehetségkutatón töltöm.
Múlt évben is remek zenekarokat láthattunk, idén sem volt ez másként.
Ami másként volt, az a néhány zenekar, akik nem érkeztek meg.
Én úgy gondolom, bármelyik amatőr zenekarnak hasznos elindulni egy tehetségkutatón. Van, akik ekkor találkoznak először “igazi” közönséggel, és a színpad, még ha méreteit tekintve nem is túl nagy, a zenekar életében komoly előrelépést jelenthet.
A másik dolog, amit fontos megtanulni: becsülni a közönséget. Hiszen a közönség jelenti a későbbi életet.
Bárkinek közbejöhet bármi, nagy zenekaroknál is megtörténik. De alap, hogy ilyenkor szólni KELL. Mert sok a (remek) zenész, zenekar. Könnyű megszerezni a megbízhatatlanság bélyegét. És így indítani egy karriert… hát nem ezt ajánlják a nagy könyvek.
De beszéljünk inkább a zenéről. Azokról, akik eljöttek, és szívvel lélekkel igyekeztek megfelelni mind maguknak, mind a közönségnek, és persze a zsűrinek is.
Elismerés illet minden résztvevőt. A kevésbé felkészültek láthatták, mi az irány, az összeszokott csapatok pedig egy jó bulit, esetleg helyezéseket tudhatnak magukénak.
Nézzük először időrendben a fellépőket, aztán pedig az eredményeket.
A zenekarok tehát ebben a sorrendben léptek színpadra: Prizma, Sleet, KreAtív, Join, Echonald, Romungro-Fiúk, 5outrain, sÖröm, Aetrigan, VAN.
Mindenkiről írok majd pár keresetlen szót 🙂 , ha összeáll a fotóalbum a napról (még én sem néztem végig a képeket, és akkor hol van még az előkészítés…).
Gábor az eredményhirdetéskor nem választotta szét a 4. 5. 6. helyezettet, nem is tudom, hogyan döntött a zsűri a sorrendről. Ezért a fellépésük sorrendjében írom őket: Sleet, KreAtív, Echonald.
Az én sorrendem ezen a három pozíción: 6. a Sleet, 5. a Join, és 4. a KreAtív.
Tudom, hogy a Sleet 6. helyezését meg kell majd indokolnom 😉
De most nézzük a dobogósokat! Itt idén teljesen egyezett a véleményem a zsűriével.
3. helyre a 5outrain zenekar került.
A dobogó 2. lépcsőjére az eszméletlen koreográfiát bemutató Aetrigan állhatott fel.
És itt nagy szünet, mert az első helyezést egy olyan zenekar kapta, akiktől leesett az állam.
A VAN formáció annyira profi, kidolgozott, és különleges produkcióval kápráztatott el bennünket, hogy egy kérdés merült csak fel. Vajon ők miért egy tehetségkutatón vannak, és nem az ország legnagyobb színpadain?
Tegnapi teljesítményüket az én szerény eszközeimmel egy módon tudom díjazni: honlapjuk linkje mostantól megtalálható itt bal oldalt, a zenekarok között is.
És íme egy pillanatkép a műsorból:

Az eredményhirdetés után a YAVA együttes koncertje zárta a napot a Mustárházban.
Én ezt követően a Kossuth térre sétáltam, ahol Jónás Tibi szervezésében elevenedett fel számomra a régi jerevános – lókötőkös hangulat.
Egyszer majd írok erről is 😉